Aerofagie en supragastisch boeren

Aerofagie en supragastrisch boeren zijn twee soorten overmatig boeren, maar hebben een verschillende oorzaak en ook een verschillende logopedische aanpak.

Aerofagie betekent letterlijk ‘lucht slikken’. Hierbij wordt lucht mee geslikt met eten of drinken en komt daarbij in de maag terecht. De lucht die in de maag zit kan vervolgens opgeboerd worden.

Supragastrisch boeren betekent ”bovenmaags” boeren. Dit ontstaat doordat er lucht in de slokdarm wordt geperst en daarna onmiddelijk wordt opgeboerd. De lucht bereikt niet de maag. Een supragastrische boer kan worden veroorzaakt door overmatig spierspanning in het keel- en strottenhoofdgebied. Deze vorm kenmerkt zich door hoge aantallen boeren per dag. Het aanhoudende boeren is vaak onafhankelijk van eten en drinken en komen niet voor tijdens het slapen. 

Wat doet de logopedist bij aerofagie en supragastisch boeren? De logopedist verricht onderzoek gericht naar aanleiding van jouw verhaal en ervaren problemen en stelt een logopedische diagnose. In overleg wordt een behandelplan opgesteld. Hierin wordt ook aandacht besteed aan de invloed van de problemen op jouw dagelijkse activiteiten en participatie. Door middel van voorlichting, adviezen en oefeningen help de logopedist om de problemen te verminderen. Denk hierbij aan het wegnemen van mogelijke oorzaken van aerofagie, aanleren van een juiste adem/slik-coördinatie, bewustwording van de spieren in het hoofdhalsgebied, ontspanning hiervan en ademhaling.

Voor meer informatie, neem ook eens een kijkje op onze blog: Aerofagie & logopedie 

Meer weten? Neem contact op!