Communicatie is een basisbehoefte, maar voor sommige kinderen is spreken niet vanzelfsprekend. Bij Spreekgeluk logopedie geloven we dat elk kind een stem verdient. Daarom zetten wij spraakcomputers, zoals de Aloha spraakcomputer, in om kinderen te ondersteunen in hun communicatieontwikkeling en helpen wij mensen met een hulpvraag die bij ons komen.
Wat is een spraakcomputer?
Een spraakcomputer is een hulpmiddel dat kinderen helpt om zich uit te drukken wanneer verbale taal (nog) niet mogelijk is. Door middel van pictogrammen, woorden en zinnen kunnen kinderen communiceren met hun omgeving. De Aloha spraakcomputer is speciaal ontworpen voor jonge gebruikers, met een eenvoudige bediening en mogelijkheden die aangepast kunnen worden aan de behoefte van het kind, zoals het toevoegen van favoriete speelgoed of belangrijke mensen in de omgeving.
Van spraakcomputer naar gesproken taal
Ons doel is niet alleen om kinderen te laten communiceren via een spraakcomputer, maar ook om de overstap naar verbale taal te vergemakkelijken. Spraakcomputers bieden kinderen een opening in het communiceren, waardoor ze succeservaringen opdoen en zelfvertrouwen ontwikkelen. Dit zelfvertrouwen is essentieel om uiteindelijk ook spraak te gaan proberen.
We zien vaak dat wanneer kinderen merken dat ze begrepen worden, de motivatie groeit om woorden ook mondeling te proberen. De Aloha spraakcomputer biedt ondersteuning, maar stimuleert ook het gebruik van verbale taal door bijvoorbeeld auditieve feedback te geven. Bij Spreekgeluk Logopedie hebben we ervaring in de praktijk met het gebruik van de Aloha spraakcomputer, wat helpt om kinderen optimaal te ondersteunen.
Het gehele systeem betrekken
Bij Spreekgeluk logopedie werken we niet alleen met het kind, maar betrekken we het hele systeem: ouders, leerkrachten en andere betrokkenen. We komen op locatie, zoals thuis of op school, om ervoor te zorgen dat de spraakcomputer optimaal wordt geïntegreerd in de dagelijkse routines. Door het hele systeem rondom het kind mee te nemen in het proces, vergroten we de kansen op succes.
Praktijkvoorbeelden met spraakcomputers in therapie
In onze praktijk werken we met de Aloha spraakcomputer in verschillende situaties. Tijdens de situaties oefenen we eerst met keuzes maken, woorden benoemen, maar ook zinnen maken. Als therapeut geven we eerst altijd het voorbeeld, zodat het kind dit vervolgens zelf over kan nemen. De spraakcomputer is ontzettend breed inzetbaar, hierbij delen we een aantal voorbeelden:
Tijdens het spelen met klei ondersteunen we taal, bijvoorbeeld door zinnen als ‘ik wil hart’ of ‘ik gooi zand’ te gebruiken. De spraakcomputer biedt hierbij bijpassende woordenschat, zoals ‘graven’ en ‘scheppen’.


Ook dagelijkse keuzes, zoals wat je wilt eten, worden ondersteund met zinnen als ‘ik wil appel’. De Aloha spraakcomputer bevat ongeveer 1600 symbolen die thematisch geordend zijn, wat helpt om spelenderwijs taal te stimuleren. Tevens kan de thuistaal ook worden toegevoegd aan de spraakcomputer.

Benieuwd hoe zo’n spraakcomputer eruit ziet? Kijk op onze social media kanalen:
https://vm.tiktok.com/ZNd1fPDXj/
https://www.instagram.com/reel/DGIjasZiwTg/?igsh=MTQwZDRnaHFoZXExMQ==
https://www.facebook.com/share/r/1H8Yh62UnP/?mibextid=wwXIfr
Praktijkervaringen
We hebben al mooie resultaten gezien met het gebruik van spraakcomputers. Kinderen die voorheen gefrustreerd raakten omdat ze zich niet konden uiten, bloeien op wanneer ze merken dat ze begrepen worden. Dit motiveert hen om steeds meer te proberen, zowel met de spraakcomputer als met hun eigen stem.
Interesse in therapie met spraakcomputers
Wil je meer weten over hoe wij bij Spreekgeluk logopedie werken met spraakcomputers? Neem gerust contact met ons op voor een kennismakingsgesprek. Samen vinden we de beste weg naar communicatie voor ieder kind!