Als logopedist krijg ik (Merel) regelmatig te maken met cliënten die problemen hebben met hun keel, stem of ademhaling. Een van de veelvoorkomende ingrepen bij een KNO-arts is het verwijderen van de amandelen, ook wel een tonsillectomie genoemd. In deze blog deel ik mijn persoonlijke ervaring met de ingreep en hoe dit mijn werk als logopedist heeft beïnvloed.
Mijn ervaring met tonsillectomie
De beslissing om mijn amandelen te laten verwijderen kwam na jaren van terugkerende keelontstekingen. Ongeveer twee keer per jaar lag ik erdoor plat, wat gemiddeld zes weken per jaar werkuitval betekende. De keelontstekingen waren niet alleen pijnlijk, maar beïnvloedden ook mijn stemgebruik aanzienlijk, iets wat in mijn vak als logopedist cruciaal is.
Het consult en de beslissing voor een tonsillectomie
De beslissing was niet eenvoudig, maar na overleg met mijn huisarts en een grondig consult met de KNO-arts bij KNO Medisch Centrum Waardenburg werd het duidelijk dat een tonsillectomie de beste oplossing was. De arts legde gedetailleerd uit wat de ingreep inhield, wat ik kon verwachten tijdens de herstelperiode, en welke mogelijke complicaties konden optreden. Dit gaf me een goed beeld van wat er zou komen, wat erg geruststellend was.
Ondersteuning en begrip
Ik had het geluk dat mijn cliënten heel begripvol waren. Dit was voor mij erg fijn, vooral omdat ik pas zes maanden als zelfstandig ondernemer actief was. Mijn collega Ilse van Dijk en tevens mede praktijkhoudster was een geweldige steun; ze nam enkele van mijn cliënten over en regelde alle praktijkzaken. Deze steun was onmisbaar tijdens mijn herstelperiode.
De operatie en herstel
De operatie werd uitgevoerd in het Jeroen Bosch ziekenhuis en verliep zonder problemen. Vooraf was ik uiteraard zenuwachtig, aangezien het mijn eerste operatie was. Ik werd hartelijk ontvangen in het Jeroen Bosch ziekenhuis. Toen ik wakker werd uit de narcose, begon ik meteen goed te koelen door veel ijsjes te eten en ijswater te drinken. In het Jeroen Bosch ziekenhuis werd ik uitstekend verzorgd; ze stonden echt voor me klaar. Ondanks de aanvankelijke pijn, voelde ik me goed verzorgd en had ik niets tekort. Ter observatie moest ik circa 6 uur blijven vanaf de start van de operatie.
Informatie over opname
De opname in het ziekenhuis voor een tonsillectomie verloopt meestal als volgt: Je meldt je aan op de dag van de operatie en wordt voorbereid op de ingreep. Dit omvat het afnemen van je medische voorgeschiedenis, het meten van vitale functies en het uitleggen van de procedure. Je krijgt een identificatiebandje dat je naam, geboortedatum en andere relevante informatie bevat. Je krijgt een operatieschort aan en operatiemuts op. Dit neemt circa 1 á 2 uur in beslag. Je krijgt een infuus en wordt naar de operatiekamer gebracht waar je onder algehele narcose wordt gebracht. De ingreep zelf duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.
Na de operatie word je naar de uitslaapkamer gebracht om rustig wakker te worden. Hier worden je vitale functies goed in de gaten gehouden en krijg je pijnstilling. Het is normaal om enige pijn en ongemak te voelen in de keel.
De eerste paar uur na de operatie is het belangrijk om goed te koelen door ijsjes te eten en koude dranken te nuttigen. Dit helpt de zwelling te verminderen en verlicht de pijn. De verpleegkundigen zullen je hierbij ondersteunen en zorgen dat je voldoende drinkt. Je moet enkele uren ter observatie in het ziekenhuis blijven.
Wat mag je wel en niet doen na de operatie?
- Het is belangrijk om te blijven drinken.
- Zet de eerste nacht regelmatig je wekker voor een ijsje en koud drinken. (Ik deed dit de eerste twee nachten elk uur)
- Vermijd warme dranken en voedsel, evenals harde, scherpe of kruidige voedingsmiddelen die de keel kunnen irriteren.
- Probeer niet te veel te praten en rust je stem zoveel mogelijk uit.
- Vermijd zware lichamelijke inspanning gedurende de eerste een á twee weken.
- Let op tekenen van nabloedingen zoals helder rood bloed in het speeksel en neem bij ernstige symptomen direct contact op met het ziekenhuis.
Uitdagingen tijdens het herstel
Het eten en drinken ging al vrij snel redelijk goed. Ik had niet super veel pijn met slikken, maar de maaltijden moesten niet te lang duren, want dan merkte ik dat het ging uitstralen naar mijn oren. Na enkele dagen leek ik me beter te voelen, maar ik heb toen helaas te veel gepraat. Als logopedist is het lastig om stil te zijn! Dit leidde tot een terugval en een kleine bloeding, waarschijnlijk doordat de korst(en) loslieten. Vanaf dat moment hield ik strikt stemrust, wat een enorme uitdaging was. De eerste week was ik echt nog wel ziek en sliep ik veel. In de tweede week begon ik me beter te voelen, maar het was lastig om mijn rust te blijven nemen. Door de terugval besefte ik echter het belang van rust.
Het belang van rust
Ik nam twee weken volledig rust, wat inhield dat ik geen werkzaamheden voor de praktijk uitvoerde en ook privé niets plande. Deze rustperiode was essentieel voor mijn herstel. Hoewel ik in het begin dacht dat ik sneller weer aan de slag kon, bleek de ingreep een grotere impact te hebben dan ik me had voorgesteld. Zeker met een stem belastend beroep is 2 weken rust zeker aan te raden.
Professionele inzichten
Deze ervaring heeft me niet alleen fysiek, maar ook professioneel verrijkt. Ik ben me nu veel bewuster van wat een operatie inhoudt. Ondanks de horrorverhalen die ik online en van anderen hoorde, viel het me erg mee. De pijn van de keelontstekingen was voor mij veel erger dan de herstelperiode na de operatie. Wel duurde het herstel langer dan ik had verwacht, omdat het een grotere ingreep bleek te zijn dan ik me had voorgesteld.
In de toekomst zal ik de voor- en nadelen van een tonsillectomie beter met mijn cliënten bespreken en hen een luisterend oor bieden. Ik begrijp nu beter wat ze doormaken en kan ze gerichtere adviezen geven.
Conclusie
Het verwijderen van mijn amandelen was een belangrijke stap in het verbeteren van mijn gezondheid en stemgebruik. Als logopedist heeft deze ervaring me niet alleen fysiek, maar ook professioneel verrijkt. Ik hoop dat mijn verhaal anderen kan helpen die voor dezelfde beslissing staan.
Neem ook een kijkje op de website van KNO medisch centrum Waardenburg.