Verwijsbrief of Directe Toegankelijkheid Logopedie?
Verwijsbrief of Directe Toegankelijkheid Logopedie (DTL)? Molenlanden, Drechtsteden, Alblasserwaard, Vijfheerenlanden, Giessenburg, Sliedrecht, Ottoland

Logopedie kan in veel verschillende vormen voorkomen, van spraak- en taaltherapie voor kinderen tot eet- en drinktherapie voor de allerkleinsten. In Nederland zijn er verschillende manieren om toegang te krijgen tot logopedische zorg, afhankelijk van de situatie. Twee manieren om logopedie te starten zijn via een verwijsbrief of via Directe Toegankelijkheid Logopedie (DTL). Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee en wanneer heb je wat nodig?

Wat is Directe Toegankelijkheid Logopedie (DTL)?

Directe Toegankelijkheid Logopedie (DTL) betekent dat je zonder tussenkomst van een huisarts of specialist direct een afspraak kunt maken met een logopedist. Ouders en verzorgers hoeven bijvoorbeeld geen bezoek te brengen aan de (huis)arts voor een verwijsbrief of twee keer hun verhaal te doen. Kinderen zitten meteen op de juiste plek. Dit maakt aanmelding laagdrempeliger. Daarnaast kunnen scholen en kinderdagverblijven vanuit hun signalerende functie kinderen gemakkelijker doorverwijzen.

Wat is een DTL-screening?

Een DTL-screening is een kort vooronderzoek dat de logopedist uitvoert om te bepalen of de klacht daadwerkelijk met logopedie te maken heeft. Het is een manier om snel te beoordelen of je bij de juiste zorgverlener bent. Tijdens een DTL-screening wordt een kennismaking met de patiënt gedaan, de hulpvraag besproken en er wordt getest op de aanwezigheid van zogenaamde ‘rode vlaggen’ — signalen die kunnen wijzen op andere of onderliggende medische aandoeningen die verder onderzoek vereisen.

De DTL-screening bestaat uit de volgende stappen:

  1. Kennismaking met de patiënt.
  2. Bespreken van de hulpvraag.
  3. Toetsen op de aanwezigheid van rode vlaggen.
  4. Bepalen of de huisarts geïnformeerd moet worden over de uitkomsten van de screening.
  5. Bevindingen en eindadvies van de logopedist.

De term ‘rode vlaggen’ verwijst naar signalen die de logopedist waarschuwen voor mogelijke aandoeningen die buiten het domein van de logopedie vallen, zoals neurologische aandoeningen of bijvoorbeeld KNO-problematiek.

Wanneer verstuurt de logopedist een eerste verslag aan de huisarts?

In principe informeert de logopedist de huisarts over de bevindingen van de DTL-screening, maar dit mag alleen als de patiënt hiermee akkoord gaat. Als het nodig is voor het vervolg van de behandeling of als er een verwijzing naar een specialist vereist is, zal de logopedist de huisarts op de hoogte stellen.

Wanneer heb je een verwijsbrief nodig?

Een verwijsbrief is nodig wanneer logopedie vereist is vanwege medische of complexe aandoeningen die buiten het bereik van DTL vallen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij stem- of ademproblemen na een operatie, neurologische aandoeningen of ernstige spraak- en taalstoornissen. Daarnaast is een verwijsbrief verplicht voor logopedie op school. Veel ouders van schoolgaande kinderen kennen deze situatie: zorgverzekeraars eisen vaak een verwijsbrief van de huisarts, schoolarts of specialist voor logopedie op school, ook als er al sprake is van een duidelijk logopedisch probleem. Dit is om ervoor te zorgen dat de zorg goed geïndiceerd en medisch verantwoord is.

Logopedie aan huis

In sommige gevallen, zoals bij preverbale logopedie of wanneer een cliënt niet in staat is om naar de praktijk te komen, kan logopedie aan huis nodig zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor jonge kinderen die moeite hebben met flesvoeding, borstvoeding en/of lepelvoeding. De logopedist kan dan thuis een directe observatie doen en gerichte begeleiding bieden.

Als logopedie aan huis nodig is, moet dit duidelijk worden vermeld op de verwijsbrief van de huisarts of specialist. De verwijsbrief moet specifiek aangeven dat logopedie aan huis geïndiceerd is, zodat de zorgverzekeraar de kosten kan vergoeden. Het is belangrijk dat de huisarts of specialist in de verwijsbrief uitlegt waarom het voor de cliënt niet mogelijk is om naar de praktijk te komen en waarom logopedie op locatie (thuis) noodzakelijk is. Dit zorgt ervoor dat de zorg zo effectief mogelijk is en het kind in zijn of haar eigen vertrouwde omgeving kan worden geholpen.

Hopelijk is het nu wat duidelijker wanneer je wel of geen verwijsbrief nodig hebt en wat DTL precies inhoudt. Bij twijfel kun je altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag verder!